Lifestyle

De etiquette van jacquets!

Vroegen waren de regels rondom kleding heel anders. Tegenwoordig draagt eigenlijk iedereen altijd wat ze leuk vinden, tenzij er voor een feestje of gelegenheid een specifieke dresscode wordt aangegeven. En zelfs daarin zijn we dan vaak nog redelijk vrij in onze keuze. Maar een tijd geleden heersden er allerlei regels, een etiquette rondom wat je wel en niet mocht dragen en wanneer. Hier zijn een aantal details van overgebleven in de etiquette van nu. Als er op een uitnodiging, vaak voor een gala of bruiloft, white tie staat wordt er verwacht dat je in volledig rokkostuum komt; black tie betekent dan weer dat je een smoking aandoet. Over een jacquet bestaan de meeste specifieke regels over hoe deze gedragen moeten worden. Misschien iets minder belangrijk in de huidige maatschappij dan voorheen het geval was, maar toch leuk om eens te kijken wat er nog van deze etiquette over is gebleven!

Hoe draag je jacquets?

Jacquets zijn een goed voorbeeld van een kledingstuk waar omheen specifieke regels gelden. Zo worden jacquets officieel bijvoorbeeld alleen gedragen tot zonsondergang. Nadat de zon is gezakt dien je dan van kostuum te wisselen, dit keer zonder jacquet. Als het je dus leuk lijkt om zoiets een keer te dragen, probeer de regels te eren! Dan heb je op een feestje iedereen wat te vertellen en staan ze versteld als jij na zonsondergang ineens in een nieuw pak de kamer binnen komt lopen. Zo hou je de oude etiquette wat betreft gelegenheidskostuums nog een beetje in leven. 

Maar er zijn meer specificaties over jacquets. De definitie ervan is in principe een driedelig kostuum: een broek, gilet en jasje. Maar om een jacquet op de juiste manier te dragen zijn er nog meer dingen die belangrijk zijn. Zo moet het altijd een grijze, gestreepte broek zonder omslag zijn; daarboven draag je een wit overhemd met dubbele manchetten, een blinde knoopsluiting en een liggende boord. Het gilet wat eroverheen wordt gedragen moet dan juist weer effen grijs zijn. Daaroverheen gaat een lange jas: grijs óf zwart, dat mag je zelf kiezen. Als je het écht af wil maken kun je er nog suede handschoenen en/of een hoge hoed bij dragen!

Wanneer draag je jacquets?

Zoals je aan de regels hierboven waarschijnlijk wel kunt zien, is een jacquet dus een echt gelegenheidskostuum, alleen weggelegd voor écht speciale dagen. De meest voorkomende gelegenheid waarbij het kostuum wordt gedragen is een bruiloft. Die zijn van aard altijd al redelijk formeel en alle dames komen ook in mooie jurken, dus het is het perfecte moment om jouw mooiste kostuum uit de kast te halen – of je nu de bruidegom bent of een gast. Tijdens het diner vindt dan wel een outfitverandering plaats – maar dat is alleen maar een mooie show voor de (rest van de) gasten! 

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zie deze ook!
Close
Back to top button