Duurzaamheid

Dit wist je nog niet over palmolie

Palmolie, je hebt er vast wel eens van gehoord. Palmolie is namelijk geregeld terug te zien op televisie of over te lezen in artikelen. Meestal wordt palmolie in een negatief daglicht gezet, waardoor je hier misschien op een niet al te beste manier tegenaan kijkt. Toch is veel van deze informatie niet meer van deze tijd. Binnen de palmolie-industrie zijn namelijk veel ontwikkelingen gaande met meer positieve gevolgen voor zowel onze gezondheid als de natuur. Heb je nog niet zo’n duidelijk beeld van palmolie of ben je wel benieuwd wat voor ontwikkelingen er dan plaatsvinden? Dan lees je in deze blog meer over deze bekende en veelgebruikte olie.

Wat is palmolie nu precies?

Palmolie is een plantaardige olie. En niet zomaar een plantaardige olie, maar de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Palmolie is afkomstig van de oliepalm, waarvan uit de vruchten van de boom de olie wordt geperst. De oliepalm is een tropische boom die rond de evenaar groeit. De bladeren van deze boom kunnen wel vijf meter lang worden. Aan de deze boom groeien palmvruchten in grote trossen die het hele jaar door geoogst kunnen worden. Een palmvrucht is ongeveer zo groot als een olijf en heeft in het midden een zaadje of pit. Elke palmvrucht bevat zo’n 30 procent olie, daar komt dus palmolie vandaan. Een enkele oliepalm kan wel 40 kilo olie per jaar produceren!

Waar wordt palmolie voor gebruikt?

Palmolie vindt je terug in enorm veel producten die je dagelijks consumeert. Van verzorgingsproducten als zeep, shampoo, deodorant, lippenbalsem, scheerschuim en zonnebrandcrème tot voedingsmiddelen als chips, koekjes, pindakaas, sauzen, cruesli en hazelnootpasta, palmolie consumeren we dagelijks. De reden dat palmolie in zoveel producten is verwerkt, heeft te maken met het feit dat het geen smaak heeft, maar wel makkelijk te mengen is en smeedbaarheid verbeterd.

Hoe zit het nu precies met ontbossing?

Als je je al eens hebt verdiept in palmolie, dan zal je de olie vast wel eens in relatie hebben gezien met ontbossing. Ontbossing voor de productie van palmolie, oftewel de palm oil deforestation, is een erkend probleem. Veel organisaties zetten zich in om de ontbossing tegen te gaan, waaronder EPOA. EPOA staat voor European Palm Oil Alliance en zet zich in voor een duurzame productie van palmolie. In plaats van regenwoud te kappen om meer oliepalmen te planten, worden steeds vaker gebruikte landbouwgronden gebruikt die worden omgetoverd tot palmolieplantages. Ontbossing blijft natuurlijk wel een probleem waar aandacht aan moet worden blijven besteed. Palmolie draagt slechts bij aan een kleine drie procent van de wereldwijde ontbossing en is daarmee dus niet de grootste drijfveer.

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button