Nieuws

Een diner voor vrienden: maak het gemakkelijk

Onlangs organiseerde ik voor een groep vrienden, 10 man inclusief mezelf, een etentje bij mezelf thuis. Tijdens mijn studententijd deed ik dat wel vaker, want ik hou ontzettend van koken. Dit keer was het etentje ter ere van een hoop zaken, namelijk mijn afstuderen, mijn 25e verjaardag én het starten met een nieuwe baan. De reden dat ik nu pas een etentje gaf? De laatste maanden voor mijn nieuwe baan leefde ik nog echt als een arme student. En een etentje organiseren kost verrassend veel geld! Nu ik een baan heb maakt dat geld iets minder uit, maar een diner organiseren kost ook veel tijd en dáár heb ik tegenwoordig een stuk minder van. Toch stel ik nog steeds hoge eisen wat betreft het eten en de gastvrijheid. Ik kon dus niet anders dan dit ietsje slimmer aan te pakken dan ik vroeger deed!

Een goede planning is het halve werk

Een inkoppertje, maar toch een belangrijke. Zorg dat je niet op de dag zelf pas gaat bedenken wat je gaat koken. Kies je namelijk voor meer luxe of exotische producten, dan zal een enkel bezoekje aan de Albert Heijn niet volstaan. Ik vind het zelf fijn om alle ‘droge’ ingrediënten een week eerder in te slaan. Bijvoorbeeld op de markt of bij de lokale toko. Voor mij is het erg belangrijk dat alle menugangen bij elkaar passen, dus niet eerst een Indiase curry en daarna Italiaanse tiramisu. Ik bedenk dus ook altijd een thema waar ik het eten rondom bedenk. Ook geeft het meteen inspiratie voor een leuke aankleding van de tafel!

Simpele gerechten en kwaliteitsvolle ingrediënten

Behalve een goede planning en het ruim op tijd doen van je boodschappen, heb ik nog een andere tip. Als je weinig tijd hebt kun je namelijk best kiezen voor simpele gerechten. Ofwel omdat ze maar een paar ingrediënten bevatten, of omdat ze heel makkelijk te maken zijn. Het is wel belangrijk dat je dan investeert in producten van hoge kwaliteit. Nou doe ik dit van mezelf meestal wel, niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn hond, die ik alleen Royal Canin voer. Bij een etentje let ik er nog extra goed op dat producten vers zijn.

Slim menu

Als laatste nog een tip met betrekking tot het menu als geheel. Als gastheer of gastdame wil je zelf ook niet de hele tijd in de keuken staan. Je hebt al weinig tijd en het is ook wel leuk om die tijd dan met je gasten door te brengen. Kies daarom bijvoorbeeld voor gerechten die in de oven moeten, zodat je ze van te voren kunt bereiden en tijdens het etentje alleen nog in de oven hoeft te zetten. In plaats van voor iedereen een apart bord op te maken in de keuken, hou ik er ook van om alle gerechten in mooie schalen op tafel te zetten. Dit scheelt tijd en ziet er ook nog eens super gezellig uit! Hoe dan ook, denk van tevoren niet alleen na over de individuele gerechten, maar ook over de logistiek van het koken zelf en hoe je de avond zo makkelijk mogelijk door kunt komen door slimme menu keuzes te maken!

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zie deze ook!
Close
Back to top button