Nieuws

Is het slim nu een huis te kopen?

Of het verstandig is een woning te kopen hangt natuurlijk af van je persoonlijke en financiële situatie. Toch zijn er een aantal factoren die bijna altijd opgaan, en die ik als leidraad heb gebruikt bij mijn beslissing. De hoogte van de hypotheekrente bijvoorbeeld, maar ook de prijzen van woningen in je woonplaats. Over het algemeen stijgen de huizenprijzen de laatste jaren hard. Als je graag een woning wilt kopen maar huiverig bent voor hoge prijzen kun je natuurlijk afzien van je koop. Je loopt echter het risico in de toekomst een nog hogere prijs te moeten betalen. Het tekort aan woningen zal de komende jaren waarschijnlijk oplopen. Daarom vond ik het slim wél te kiezen voor het kopen van een woning, ook als de prijs hoog is. Het is daarbij belangrijk dat je een prijs naar de waarde van de woning betaalt, zodat jouw woning in de toekomst niet te weinig waard blijkt te zijn bij de verkoop ervan. Je loopt dan immers het risico dat je woning ‘onder water komt te staan’, en dat je een restschuld overhoudt. Dat wilde ik natuurlijk niet.

Hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek is natuurlijk een belangrijke stap bij het kopen van een huis. Waar ga je een hypotheek afsluiten, en aan welke voorwaarden dien je te voldoen? Vroeger kon je de verbouwing of kosten koper van een woning nog meefinancieren. Nu niet meer. Wat betekent dat voor mij? Dat soort vragen kwamen bij mij op. Dat soort vragen vereist ook wat uitzoekwerk. Gelukkig kun je tegenwoordig heel eenvoudig controleren of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Je komt er bijvoorbeeld via de website van een grote bank achter welk bedrag je kunt lenen. Daarnaast kun je ook een beroep doen op een hypotheekadviseur. Deze kan je uitleggen wat het verschil is tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek, zodat je de juiste keuze maakt. Let er wel op dat je altijd eigen geld mee moet nemen als je een woning wilt kopen. Ik moest ook zelf de kosten koper te betalen. Doorgaans beslaan die tien procent van de aankoopsom. Dat bedrag loopt dus al snel op tot enkele duizenden euro’s, dus ik was blij dat ik gespaard had.

Het juiste moment

Het perfecte moment voor het kopen van een huis is er eigenlijk niet, totdat je jouw droomhuis tegenkomt. Zorg er dus voor dat je voor die tijd weet hoeveel je kunt lenen en tegen welke rente dat mogelijk is, zodat je direct een hypotheekaanvraag kunt doen en je bod uit kunt brengen.

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button