Fiscale voordelen van elektrisch rijden

Nederland heeft een geweldig wegennet. Vanaf vrijwel elke plaats in Nederland kun je met de auto binnen twintig minuten de snelweg bereiken. Heel belangrijk voor een land dat veel geld verdient dankzij een uitstekende logistieke sector. Maar dat uitstekende wegennet heeft ook een paar negatieve effecten.
Met zoveel wegen is niet te voorkomen dat sommige snelwegen vlak langs woonwijken liggen en in sommige gebieden ook dwars door een stad lopen. Zo wonen honderdduizenden Nederlanders vlakbij een autosnelweg. Dit verhoogt de bereikbaarheid, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee, veroorzaakt door de stikstofverbindingen en fijnstof die al die auto’s en vrachtwagens op de snelweg uitstoten.
Verminderen van uitstoot schadelijke stoffen
Geen wonder dat de overheid probeert de uitstoot van schadelijke stoffen van verkeer te verminderen. Een van de manieren waarop onze overheid dit probeert te realiseren, is door het stimuleren van elektrische auto’s, want deze stoten geen stikstofverbindingen en fijnstof uit. Op dit moment rijden er in ons land bijna 9 miljoen auto’s rond, waarvan bijna 2% volledig elektrisch zijn aangedreven.
Om het aantal elektrisch aangedreven auto’s te verhogen, stimuleert de overheid elektrisch rijden onder meer door het financieren van campagnes, het ondersteunen en subsidiëren van instanties die zich richten op elektrisch rijden en natuurlijk door het aanbieden van fiscale voordelen voor bezitters van elektrische auto’s. Zo heeft de overheid voor particuliere autobezitters een aantal interessante, fiscale maatregelen opgetuigd.
Bijtelling
Een van de bekendste maatregelen is dat de bijtelling voor zakelijk geleasede elektrische auto’s lager is dan voor reguliere auto’s. Zo bedraagt het bijtellingspercentage voor reguliere auto’s die op fossiele brandstoffen rijden 22% terwijl voor volledig elektrische auto’s dit bijtellingspercentage slechts 12% is. Hierdoor wordt het voor zakelijke leaserijders een stuk interessanter om volledig elektrisch te rijden.
Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)
Verder hoeft bij de aanschaf van elektrische auto’s geen BPM hoeft te worden betaald. Dat komt doordat het te betalen BPM-bedrag afhankelijk is van de kooldioxide uitstoot van de auto. Omdat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, hoef je voor elektrische auto’s geen BPM te betalen. Overigens geldt dit ook voor auto’s die alleen op waterstof rijden. Voor plug-in hybride auto’s en hybride auto’s geldt deze maatregel natuurlijk niet.
Deze Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) verhoogt de aanschafprijs van nieuwe auto’s. Door deze belasting niet op elektrische auto’s te heffen, hoopt de overheid deze auto’s aantrekkelijker te maken. Wat de prijs van je elektrische auto ook is, je hoeft er geen BPM over te betalen.
Motorrijtuigenbelasting (MRB)
Geen BPM hoeven te betalen voor een nieuwe auto is natuurlijk prettig, maar het wordt nog leuker: voor een volledig elektrische auto hoef je ook geen Wegenbelasting te betalen. De Wegenbelasting, ook wel Motorrijtuigenbelasting (MRB) geheten, moet iedereen betalen die een auto bezit. Ook al rij je niet met je auto, de Wegenbelasting moet toch betaald worden, tenzij je een volledig elektrische auto rijdt, natuurlijk.
Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
Tenslotte geldt voor elektrische auto’s de SEPP, voluit Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Via deze regeling kun je bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische auto een subsidie krijgen. De subsidiebedragen zijn vastgesteld op 4.000 euro voor een nieuwe elektrische auto en 2.000 euro voor een gebruikte. Helaas is het overheidsbudget voor deze regeling voor 2021 inmiddels uitgeput voor nieuwe auto’s, maar als u een gebruikte elektrische auto aanschaft, heeft u kans dat uw subsidieaanvraag wel wordt gehonoreerd.
Om succesvol deze subsidie aan te kunnen vragen moet de auto volledig elektrisch zijn en moet deze een minimale actieradius van 120 kilometer hebben. Verder zijn elektrische auto’s met een cataloguswaarde onder 12.000 euro en boven 45.000 euro uitgesloten. Bezoek een erkende leasemaatschappij voor de private leave van uw elektrische wagen
Als je zeker wilt zijn of je beoogde auto valt binnen deze regeling, kun je de lijst met auto’s bekijken waarvoor de SEPP geldt.