Nieuws

Kies je voor particuliere of zakelijke energie bij onderneming aan huis?

Je hebt de stap eindelijk durven maken: een eigen onderneming! Nadat je met een eigen bedrijf bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is het van groot belang om een aantal zaken te regelen. Veel beginnende ondernemers weten nog niet goed wat ze wel of niet zakelijk kunnen afnemen en kunnen aftrekken. Je kunt bijvoorbeeld het beste gaan voor een zakelijke bankrekening en ook een zakelijke telefoon is aan te raden. Energie zakelijk regelen staat hierbij daarnaast hoog op het lijstje: kies je voor particuliere energie bij een onderneming aan huis of is zakelijke energie aantrekkelijker in jouw geval? Lees meer over het maken van deze beslissing in dit artikel.

Bekijk je energieverbruik

Als eerst is het aan te raden om te checken wat je energieverbruik is bij een onderneming aan huis. In sommige gevallen is het namelijk aantrekkelijker om een zakelijk energiecontract te nemen ten opzichte van een particulier contract en andersom. Een zakelijk contract voor je energie is vooral aantrekkelijk wanneer je veel energie verbruikt voor je onderneming aan huis. Particuliere energiecontracten zijn namelijk vaak gelimiteerd tot een aantal kWh stroom en m3 gas, waardoor je hoge rekeningen kunt krijgen wanneer je over dat aantal heen komt. Om te checken welke deal het beste bij jouw verbruik past moet je zowel particuliere als zakelijke energieleveranciers met elkaar vergelijken. Zakelijke energieleveranciers vergelijken doe je via de handige tool op Energie-Zakelijk.nl.

Aftrekken van energiekosten

In beide gevallen mag je een deel van je energiekosten aftrekken bij je aangifte voor de Belastingdienst. Sommige ondernemers denken dat je alle kosten mee mag rekenen, maar dat is helaas niet het geval. In de meeste gevallen mag je de btw of een deel van de btw aftrekken van de gemaakte kosten. Hierbij is het voordeel van een zakelijk energiecontract dat de btw apart wordt vermeld op de factuur. Bij een particulier contract is dit niet zo. Wat dat betreft is een zakelijk energiecontract aantrekkelijker, omdat het voor je zakelijke administratie een stuk overzichtelijker is. Via je boekhouder of via internet kun je erachter komen wat je precies terug mag vragen via je zakelijke of particuliere energiecontract.

Gunstige voorwaarden voor zzp’ers

Tot dit jaar lagen de voorwaarden van zakelijke energiecontracten voor zzp’ers of mensen met een onderneming aan huis niet zo gunstig. Daarom kozen de meeste ondernemers voor een particulier energiecontract in plaats van een zakelijk energiecontract. Door alle negatieve berichten in de media over dit onderwerp besloten de energieleveranciers deze voorwaarden te wijzigen in voordeel van de zakelijke gebruikers. Nu zijn de voorwaarden net zo gunstig als bij een particulier energiecontract: zo heb je ook twee weken opzegtijd bij het afsluiten van een energiecontract en liggen de bedragen van de opzegboetes veel lager dan eerder. Daarom is het aan te raden om bij een onderneming aan huis voor een zakelijk energiecontract te gaan, puur omdat daarbij eigenlijk alleen maar voordelen te vinden zijn. Dit is helemaal het geval wanneer je veel energie verbruikt voor je onderneming.

 

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button