Nieuws

Wat is een BKR registratie?

In de Verenigde Staten gebruikt bijna iedereen een creditcard. Dit heeft ermee te maken dat je een kredietscore kunt opbouwen met het actief afbetalen van leningen. In Nederland werkt dat iets anders. Hier krijg je juist een notering op jouw "kredietscore" wanneer je een lening niet op tijd terugbetaalt. Het BKR, kort voor Bureau Krediet Registratie, is de instantie die een notering maakt van het feit dat iemand een lening niet op tijd heeft betaald. Het gaat dan niet om leningen zoals een hypotheek, tenzij het een ernstige achterstand betreft.

Het gaat voornamelijk om het niet nakomen van betalingsafspraken met een particulier bedrijf. Deze informatie wordt vastgelegd in een systeem van het BKR, genaamd het Centraal Krediet Informatiesysteem. Bedrijven en organisaties die hiertoe gemachtigd zijn kunnen hierin zoeken of iemand een historie van betalingsachterstand hebt. Hiermee kunnen zij bepalen of zij jou wel of niet krediet willen verstrekken.

Wat gebeurt er als je een BKR registratie hebt?

Jouw BKR registratie is in principe positief, aangenomen dat jij al jouw rekeningen netjes op tijd hebt betaald. Deze verandert pas in een negatieve registratie wanneer je te lang of te veel betalingsachterstanden hebt. Dit kan voor jou als persoon vervelende gevolgen hebben. Er wordt nog onderscheid gemaakt tussen geregistreerd staan met code A of met code 3. Code A betekent dat je een achterstand hebt, en heeft tot gevolg dat de kans klein is dat je het voor elkaar krijgt om iemand krediet te laten verstrekken. Code 3 betekent dat je een lening helemaal niet hebt terugbetaald, en de verstrekker gaat hier in de financiën al van uit. In bijna alle gevallen heb je met een negatieve registratie pech wanneer je een lening aanvraagt, om welke reden dan ook. Ook betalen in termijnen is er vaak niet meer bij. Sommige dingen kunnen nog wel, bijvoorbeeld een auto leasen met negatieve BKR.

Hoe kom je van een negatieve BKR af?

Het is helaas ontzettend lastig om weer af te komen van jouw BKR registratie. De minimale vereiste is natuurlijk dat jij al jouw betalingsachterstanden wegwerkt. Dit alleen al kan voor veel mensen erg moeilijk zijn. Daarnaast is het helaas zo dat alle gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem vijf jaar lang bewaard blijven. In principe kan je dus weer aan een positieve BKR registratie werken wanneer jij minimaal vijf jaar lang geen betalingsachterstanden hebt lopen. Het is soms lastig om dit voor elkaar te krijgen, maar het is het wel waard om er tijdelijk enige luxe voor op te geven. Het kan je in de toekomst namelijk erg veel problemen schelen.

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Zie deze ook!
Close
Back to top button