Nieuws

Dit moet je weten over groene zakelijke energie

Wanneer je het nieuws een beetje volgt, weet je dat het onvermijdelijk is dat we met z’n allen iets moeten doen voor een betere en vooral groenere wereld. In 2020 gaat Nederland een grote klimaattop houden over klimaatverandering en wat wij daar als consumenten en ondernemers aan kunnen doen. Één stap is in ieder geval al gezet en dat is het feit dat bedrijven anno 2019 verplicht zijn om energie te besparen binnen hun bedrijf. Volgens de Wet Milieubeheer moet ieder Nederlands bedrijf dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas verbruikt stappen nemen voor duurzaam ondernemen. Groene zakelijke energie is hier een belangrijk onderwerp in. Hieronder lees je meer over groene energie. 

Wat is duurzame zakelijke energie?

Groene stroom, ook wel duurzame stroom, kun je vergelijken met de grijze stroom die je gewend bent. Het grote verschil ligt echter in de manier van opwekken van de energie. Waar grijze stroom uit fossiele brandstoffen wordt gehaald, wordt groene stroom opgewekt uit duurzame en natuurlijke bronnen die nooit op kunnen gaan. Denk hierbij aan zonne-energie die door zonnepanelen wordt opgewekt of aan windenergie die door windmolens wordt gemaakt. Neem je groene zakelijke energie af dan merk je geen verschil met de buurman die grijze energie afneemt. Je bent echter wel goed bezig voor het milieu en de wereld. De beste deal voor zakelijke groene energie vind je door energie grootzakelijk vergelijken. Voor ieder bedrijf is een ander soort aanbieding interessant.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Vandaag de dag is groene stroom bij veel leveranciers nog iets duurder dan grijze stroom. Als ondernemer profiteer je echter van ontzettend veel voordelen wanneer je kiest voor groene stroom. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende subsidies aanvragen, zoals de SDE+ subsidie waarmee je uiteindelijk net zoveel geld kwijt bent als wanneer je grijze stroom afneemt. De Nederlandse overheid heeft met precies die reden deze subsidie beschikbaar gemaakt. Zij hebben er namelijk baat bij dat steeds meer Nederlandse ondernemers overstappen op groene stroom. Tel daarbij op dat er nu al meer vraag is naar groene energie en de leveranciers ervan kunnen nóg meer gaan stunten met hun prijzen. Op Minder.nl lees je meer over de kosten van groene energie en welke subsidies er voor zakelijke gebruikers te vinden zijn.

Hoe weet je of groene stroom echt groen is?

Energiebedrijven moeten transparant zijn over waar hun stroom vandaan komt. Dat is handig, want zo kan jij checken of je zakelijke energie écht groene energie is. Energieleveranciers moeten bijvoorbeeld over een garantiecertificaat, genaamd Garantie van Oorsprong, beschikken waarmee ze kunnen bewijzen dat de stroom die ze leveren daadwerkelijk op een groene manier is opgewekt. Dat wil zeggen door zonnepanelen, windturbines, waterkrachtcentrales et cetera. Ook moet je van je energiebedrijf ieder jaar een zogeheten stroometiket krijgen, waarop je kunt zien hoe en waar de energie precies is opgewekt. Ieder jaar ontvang je dit etiket vóor 1 april, apart of samen met de jaarrekening. Er is een etiket op bedrijfsniveau en een etiket per productniveau. De overheid garandeert tot slot dat leveranciers met deze voorwaarden daadwerkelijk groene energie leveren.

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zie deze ook!
Close
Back to top button