DuurzaamheidNieuwsTechnologie

Wat doet een spuitgietbedrijf

In het B2B landschap kan het soms lastig zijn om een spuitgietbedrijf te vinden dat gedegen producten kan produceren voor een bepaald doeleinde. In dit blog behandelen we meer over wat spuitgieten eigenlijk precies inhoudt, hoe het relevant kan zijn voor jouw bedrijf en waar je rekening mee moet houden tijdens het produceren.

Wat is spuitgieten

Laten we maar beginnen met een korte uitleg over spuitgieten. Onder dit kopje wordt verteld wat het inhoudt en hoe het proces in zijn werk gaat.

Het spuitgieten van kunststoffen is een manier om vorm te geven aan kunststof granulaat of poeder. Deze thermoplasten met een laag smeltpunt worden gesmolten tot een semi vloeibare massa. Deze massa wordt vervolgens onder hoge druk in een matrijs gespoten. Een matrijs is de gietvorm. Nadat de kunststof is afgekoeld krijg je het product dat je wilde. Deze producten kunnen uiteen lopen van koppelstukken tot buizen.

Spuitgieten is een vrij makkelijke manier om kunststof producten te fabriceren, maar niet iedereen heeft de productiecapaciteit om ook echt daadwerkelijk gedegen werk te leveren. Ondanks dit is spuitgieten een van de meest gebruikte technieken om kunststof vorm te geven.

Het proces

Bij spuitgieten wordt het kunststof granulaat als het ware naar voren gedrukt door een vijzel, ook wel een extruder genoemd. De extruder perst de kunststof in de matrijs, waarin de holte in de vorm van het eindproduct zich bevind. Na dit proces wordt de kunststof gekoeld, waardoor het materiaal stolt. Op het moment dat de kunststof voldoende is afgekoeld wordt de matrijs open gemaakt en het product ofwel handmatig of met een robot verwijderd.

Let hier op tijdens het inkopen

Waar je als inkoper rekening mee moet houden bij het bestellen van spuitgietproducten is het volgende: waar ga je het eindproduct voor gebruiken en wat zijn belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden?

Kijk bijvoorbeeld naar de sterkte, kruip, brosheid, transparantie of brandbestendigheid. Deze factoren moeten worden meegenomen in het productieproces om het ideale eindproduct op te leveren. Op het moment dat dit niet genoeg in acht wordt genomen kunnen er ontevreden partijen ontstaan, en zo kom je niet aan een langdurige relatie met jouw leverancier.

Als er aanvulling moet worden gegeven aan de bovengenoemde factoren is het bij sommige bedrijven ook mogelijk om maatwerk op te vragen. Ben je als inkoper bijvoorbeeld geïnteresseerd in het toevoegen van kleurstoffen, rubbers of wil je de producten vermengd hebben met bamboe? Vraag er dan naar bij jouw leverancier. Het is in elk geval zeker dat het bij Metron geen probleem zal zijn om jouw wensen in acht te nemen!

Milan

Mijn naam is Milan Gerstemout. Ik ben begonnen met dit blog omdat ik graag de mensen om mij heen wil inspireren, informeren en wil overtuigen. Mijn doel van het blog is om mensen in te laten zien hoe we er eigenlijk voor staan. Dit kan op allerlei gebieden, als mens, als wereld of binnen een bepaald beroep. In de artikelen zul je verschillende soorten tips en trends tegenkomen op verschillende gebieden. Heb je nu een idee, zou je een samenwerking aan willen gaan of wil je een reactie plaatsen op blogartiklen? Neem dan snel contact met mij op of registreer je op de website!

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button